Trainingsweekend Atletische Rijkunst

van donderdagavond t/m zondag

opgeven en reserveren via de webwinkel

Het weekend begint met de aankomst op donderdagavond. Nadat de paarden een plekje hebben gekregen en in alle rust aan elkaar kunnen wennen, gaan we onder het genot van een hapje en een drankje kennis maken met elkaar. In totaal is er plek voor 4 deelnemers. Zo krijgt een ieder voldoende individuele aandacht en kunnen we van elkaar leren.

Op deze avond gaan we de planning voor het weekend doornemen en wat jullie precies kunnen verwachten. Wat de planning per dag is en wanneer je les hebt.

Ik vind het fijn om alvast door te nemen waar jezelf graag aan wilt werken, wat je verwachtingen zijn en waar ik je mee kan helpen. Waar liggen je behoefte? Wanneer is het weekend voor jou geslaagd? Je kunt hier van te voren alvast over nadenken en dan gaan we er deze avond samen concrete invulling aan geven.

trainingsweekend foto

Je bent met zijn vieren, dus de meerwaarde is dat je door te kijken naar de andere lessen ontzettend veel kunt leren. Juist omdat iedereen zich op een ander niveau bevindt, kan dit een hele waardevolle toevoeging zijn aan je eigen ontwikkeling.

We sluiten iedere dag af met een uitgebreide nabespreking. Dit word ingevuld na behoefte van de deelnemers. Misschien betreft het nogmaals uitleg over een bepaald stuk theorie wat die dag aan de orde is gekomen tijdens de lessen, of is er behoefte aan een stukje individuele feedback. Ik noem dit de 'vrije ruimte'.

Je volgt dit weekend dus met zijn vieren, maar de invulling ervan is individueel gericht. Op jou en je paard afgestemd. Waar jullie op dat moment staan en wat er nodig is om van daaruit stappen vooruit te kunnen gaan maken in jullie ontwikkeling.

Er is dagelijks een uur ingepland waarin we diverse mogelijkheden hebben. Ik kan in dat uur een educatieve demo geven met 1 van mijn paarden betreffende het vrije werken, werk aan de hand, longeren en het rijden. Daarbij geef ik uitleg over hetgeen ik mee bezig ben. Wat ik voel, wat ik tegen kom, waarom ik dat tegen kom, hoe ik het oplos etc. De trainingsopbouw van de Atletische Rijkunst is daarbij de rode draad, maar wel gericht op het moment. Wat laat het paard op dit moment zien/ voelen. Waar speel ik op in, waar kan ik aan werken, hoe bouw ik de training stap voor stap op. Dat zijn inzichten die ik je allemaal meegeef en demonstreer.

Een andere optie tijdens dat uur is het doen van gezamenlijke oefeningen die we vanaf de grond doen, zonder paard. Oefeningen m.b.t. het rijden, je eigen lichaam of die te maken hebben met een stukje bewustzijn. Stuk voor stuk waardevolle oefeningen die bijdragen aan je ontwikkeling als trainer en ruiter van je paard.

foto wk

Tevens is de mogelijkheid tot het verkrijgen van diverse oefeningen die bijdragen aan je eigen ruiterfitheid! Denk hierbij aan oefeningen die bijdragen aan je balans, coordinatie, rompstabiliteit, kracht en conditie. Onmisbaar wil je de perfecte ruiter worden voor je paard!

Afgelopen jaar is gebleken dat niet ieder paard even vlekkeloos op de trailer gaat. Het is dit weekend mogelijk om daar onder begeleiding aan te werken. Let wel, dit geldt voor paarden die moeite hebben om te laden, maar niet voor extreme problemen. Daar is dit weekend niet voor ingericht. Twijfel je of je paard onder deze noemer valt, neem dan gerust contact op! Je zal oefeningen en hele gerichte handvatten meekrijgen. Je leert wat het paard van jou nodig heeft om de trailer in te durven. Jij leert hoe je controle kunt houden over de situatie en welke reacties en handelingen daarbij nodig zijn.

Extra meerwaarde van dit trainingsweekend is de aanwezigheid van Equine Assisted coach Diana Kampshoff van EQIM-Coaching  Naast haar waardevolle bijdrage omtrent de verzorging van de aanwezige paarden en mensen, zal zij de deelnemers extra ondersteuning bieden daar waar nodig en daar waar de behoefte liggen. Denk hierbij als zaken in de omgang met je paard die uit balans zijn. Omgangsnormen, rangorde, vertrouwen, problemen met opzadelen, trailerladen etc.

beenzetting toniseGlobaal genomen is dit de planning per dag:

Donderdag

Aankomst vanaf 18.30

Na de aankomst volgt de kennismaking met elkaar en het doornemen van het weekend.

Vrijdag

09.00- 12.00 theorie: uitleg over het ontstaan van de Atletische Rijkunst, de opbouw, de link naar de anatomie en biomechanica van het paard toe. M.b.v. plaatjes en video’s worden de 3 fasen nader toegelicht. Het doel daarvan is je heel gericht inzicht te geven in het hoe en waarom van deze trainingsopbouw. Voor de mensen die reeds een trainingsweekend hebben gevolgd en daardoor deze theorie al een keer hebben gehad (nog een keertje meeluisteren is natuurlijk ook prima), hebben we alternatieve invulling. Dit alles wordt op de avond ervoor besproken en ingedeelt, maar deze mensen hoeven zich zeker niet te vervelen!!

12.00- 13.00 lunch
13.00- 14.00 demo of grondoefeningen met elkaar (denk bijv. aan: aanleuningsoefeningen, ruiterfitness, bewustzijnsoefeningen).
14.00- 14.45 les
14.45- 15.30 les
15.30- 16.15 les
16.15- 17.00 les
17.00- 18.00 nabespreking, het stellen van vragen, bevestiging, feedback etc.

Zaterdag

09.00- 09.45 les
09.45- 10.30 les
10.30- 11.15 les
11.15- 12.00 les
12.00- 13.00 pauze
13.00- 14.00 demo of grondoefeningen met elkaar (denk bijv. aan: aanleuningsoefeningen, ruiterfitness, bewustzijnsoefeningen).
14.00- 14.45 les
14.45- 15.30 les
15.30- 16.15 les
16.15- 17.00 les
17.00- 18.00 nabespreking, het stellen van vragen, bevestiging, feedback etc.

Zondag

09.00- 09.45 les
09.45- 10.30 les
10.30- 11.15 les
11.15- 12.00 les
12.00- 13.00 pauze
13.00- 14.00 demo of grondoefeningen met elkaar (denk bijv. aan: aanleuningsoefeningen, ruiterfitness, bewustzijnsoefeningen).
14.00- 14.45 les
14.45- 15.30 les
15.30- 16.15 les
16.15- 17.00 les
17.00- 18.00 nabespreking/ afronding: iedereen krijgt persoonlijke aandachtspunten en feedback mee waar hij/ zij thuis verder mee aan de slag kan.

Voor wie is dit trainingsweekend geschikt?

Voor een ieder die interesse heeft en graag meer wilt leren over de Atletische Rijkunst. Voor reeds bestaande lesklanten, die graag een paar dagen intensief les willen volgen om zo een sprong in hun ontwikkeling te kunnen maken

In het bijzonder voor mensen die:

 •          op een bepaalde manier vastlopen in hun training en te maken hebben met rijtechnische problemen
 •          die een paard hebben met fysieke problemen
 •          die een paard hebben met psychische problemen
 •          die een jong paard hebben en deze graag een goede start mee wilt geven
 •          die een paard hebben met problemen als gevolg van de natuurlijke scheefheid

    
Waar kun je allemaal aan werken?

Dit weekend word persoonsgebonden ingevuld. Dat wil zeggen dat ieder op zijn niveau les krijgt. We werken daaraan wat nodig is. Het is wel zo dat je zelf een keus kan maken waar je graag aan zou willen werken/ wat je graag wilt leren. Ik kan je helpen hier een realistische invulling aan te geven. Je kan kiezen tussen (een combinatie van meerdere dingen is uiteraard mogelijk)

 • Werken aan je houding, zit & balans
 • Werk aan de hand
 • Lange teugel
 • Longeren aan de enkele of de dubbele longe
 • Rijden
 • Grondwerk (lichaamstaal)

Waar?

Het trainingsweekend word bij mij thuis gegeven. Ieder paard heeft de beschikking over een eigen stal (3m. x 3m.), inclusief een uitloop op zand van 6m. x 3m. Overdag is het mogelijk dat de paarden in een stukje paddox of weide kunnen staan. Iedere deelnemer heeft deze dagen een eigen (grote) kast tot zijn beschikking voor zijn/ haar spullen.

Ons adres is eichenallee 127, 49733 Haren (d). Wij wonen 3 km. over de grens, vanaf Ter Apel (nl).

 


kado en bella

Waar kan ikzelf verblijven?

Ik heb helaas niet de beschikking over een accommodatie die zich daarvoor leent. Wel zijn er hier in omgeving verschillende mogelijkheden, zowel in Duitsland als in Nederland.

Wanneer?

De nieuwe data voor 2016 worden in Januari bekend gemaakt via de website en de mailinglijst.

Wat zijn de kosten voor dit trainingsweekend?

Dit gehele weekend kost 295 euro.

Wat krijg je hiervoor?

 • 5 privélessen met je eigen paard,
 • Theorieles,
 • Educatieve demo’s,
 • Diverse grondoefeningen (zonder paard) die mentaal en/ of fysiek van toegevoegde waarde zijn,
 • Ruiterfitness
 • Verblijf van je paard, inclusief ruwvoer (krachtvoer mag je zelf mee nemen, omdat dit per  paard verschilt),
 • Consumpties gedurende de trainingsdagen (koffie, thee, fris, versnapering),
 • Lunch

EXTRA (bij de prijs inbegrepen):
- Extra ondersteuning buiten de lessen om van Equine Assisted coach Diana Kampshoff bij bijvoorbeeld
het trailerladen, omgangsnormen, rangorde.

Hoe kan ik mezelf aanmelden voor een trainingsweekend?

Je kunt jezelf opgeven via de webwinkel, na betaling van de € 100,- inschrijfgeld is je inschrijving definitief.

Het resterende bedrag van € 195,- dient maximaal 6 weken voor aanvang van het trainingsweekend te zijn overgemaakt via de webwinkel. Je krijgt hierover een mail om de restbetaling via de webwinkel te voldoen. Zie voor meer informatie de algemene voorwaarden.

Nog vragen of onduidelijkheden? Schroom niet om contact met me op te nemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op deze activiteit zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing. Bij aanmelding ga je akkoord met deze Algemene Voorwaarden.

Hieronder een video impressie van een trainingsweekend in 2014:

Yvonne met Dorien:

Uit je comfortzone, in je kracht staan, en rechtrichten met grondwerk en rijden...dat was mijn missie voor deze cursus...samen met mijn jonge Friese merrie Dorien...

Allereerst natuurlijk mijn complimenten voor de goede verzorging en gezelligheid voor mens en dier, helemaal super!

Ook dat we met jou paarden mochten werken om te leren voelen en te zien hoe het totaal plaatje eruit ziet, top!

Echtheid, openheid en respect vind ik belangrijk in het contact en in de samenwerking met mensen en dieren, in het bijzonder met paarden..(en dat vind je zeker in deze traingsweekenden) ik ben iemand die in beelden denkt, soms handig, kan snel dingen oppakken als iemand het mij voordoet..... maar ohwee als ik zelf beelden ga creëren of gezien heb die eventueel kunnen gaan gebeuren of gebeurt zijn! En zo kwam ik dus aan op de cursus....

Vanuit mijn eigen inzicht en kracht moest er wat veranderen.... dat betekend uit je comfortzone stappen, weg van huis, met de trailer voor de eerste keer en samen leren terwijl er ook andere paarden en mensen zijn...hierin zijn zowel dorien als ik super begeleid...zo leerzaam!

Maar er is meer nog een rede om mee te doen aan de cursus... dorien is net onder het zadel.. ze heeft een goed passend zadel maar het zadel ligt vrijwel direct scheef naar rechts zo gauw het op de rug ligt. Met rijden ging sturen slecht, en de galop.. pff dat ging vrij snel en stuurloos, als resultaat soms in paniek door het lint, letterlijk!. Om een heel lang verhaal kort te maken... door atletische rijkunst zag je echt vrijwel direct resultaat, zadel lag zoveel minder scheef als in het begin...en ga hier ook zeker mee door: -)

Ondertussen gaat het zoveel beter en wil dan ook lessen gaan volgen wanneer dorien en ik daaraan toe zijn, het brengt ons zoveel goeds! 

In het bijzonder wil ik ook Diana en fransisca bedanken voor hun mentale en fysieke steun deze dagen:-)

Christine met Ursul (nam maar liefst 3 weekenden deel in 2014):

Wat een geweldige dagen voor zowel mens als dier! Iedereen word in de 'watten gelegd' Alle dagen waren zo gezellig maar ook weer zo leerzaam. Alles en iedereen ging zo goed met elkaar om en iedereen hielp elkaar zo goed. Absoluut moe maar voldaan!! Het waren hele mooie en leerzame weekenden. Ursul zijn vakantie begon direct donderdagavond. Vond het heel mooi dat hij de andere paarden 'hielp' en ben echt heel trots op hem. Weer zoveel mooie en leerzame momenten mogen ervaren deze dagen. Alles was weer op en top geregeld met allemaal leuk en lieve mensen, Bedankt!!! 

Petra met Santos:

Wat een fijn weekend! Donderdagavond met elkaar nadenken over wat wij ieder persoonlijk wilde leren en waar de focus op kwam te liggen. De lessen op de vrijdag, zaterdag en zondag mag je naar eigen behoefte in overleg met Monique invullen. Ik heb allerlei lessen gehad, van zitles zonder zadel tot aan grondwerk. Ik heb een hele berg nieuwe informatie ontvangen, tips en tools meegekregen, waar ik nog heel lang mee vooruit kan. En Santos had het ook erg naar zijn zin met zijn nieuwe matties!

Anouk met Condal:

Ik heb het weekend ervaren als heel wardevol. Door de fijne begeleiding hebben we in een paar lessen al grote stappen kunnen maken. De lessen zijn heel prettig, duidelijk en er komt snel verbetering bij het paard. Ook de fijne rustige omgeving zorgt ervoor dat er lekker getraind kan worden. Heel erg bedankt voor dit waardevolle weekend!!