Jacado

Geboren: 12-04-1991
Afstamming: Ladalco
Geslacht: ruin
Op 11-jarige leeftijd afgekeurd wegens ernstige hoefkatrol aan beide voorbenen en artrose aan zijn linker spronggewricht


jacado1 c  jacado2 c  jacado3 c  jacado4 c 

Mijn zoektocht naar een andere manier van trainen ontstond dankzij Jacado. Dit paard  was medisch uitbehandeld en afgekeurd als gevolg van de diagnose hoefkatrol en artrose in de ernstige mate. Hij heeft vele behandelingen ondergaan, maar niets kreeg hem blijvend op de rit. Totdat we een andere manier van trainen ontdekte die ervoor zorgde dat hij iedere training rechter en soepeler werd en hierdoor beter ging bewegen. In het begin was het zelfs zo dat hij in de wei kreupel liep en ik hem tijdens de training zuiver kreeg. Dit had ermee te maken dat hij zichzelf nog niet recht kon houden door o.a. zijn ongelijke bespiering.

Jacado en Monique
Als ik hem trainde kon ik ervoor zorgen dat hij zijn lichaam wel gelijkmatig belastte en dit zorgde voor een ontspannen en zuiver paard. Na verloop van tijd werd hij door de training zo recht dat hij ook als hij zelf bewoog zijn lichaam gelijkmatig belaste en zuiver bewoog. Hij is voor mij het bewijs dat zelfs een paard die medisch opgegeven was, m.b.v. de juiste training fysiek enorme sprongen vooruit kan maken. Hij kon uiteindelijk galoppirouettes, wissels om de 2, enkele passen passage en we waren begonnen met het trainen van de piaffe. Daar bleek echter zijn plafond te zijn bereikt.

Ondertussen is hij met pensioen en heeft vooral een belangrijke taak in de kudde. Ik ben heel blij dat Dancer onder zijn hoede mag opgroeien en zijn wijsheden zullen vast en zeker via haar voort gaan bestaan als hij er niet meer is. Hij heeft er absoluut aan bijgedragen dat zij zich als een evenwichtig paard heeft kunnen ontwikkelen. 

Jacado is heel speciaal voor mij, omdat ik dankzij hem nu dit leven leidt en andere paarden met problemen kan helpen door wat ik dankzij hem allemaal heb geleerd. Hij was lichamelijk het meest 'extreme geval' wat ik tot nog toe op mijn pad heb gekregen. Dat maakt dat ik zo ontzettend veel van hem heb geleerd, daar profiteer ik nog dagelijks van. Daarnaast is hij gewoon een geweldig lief paard. Een hele bijzondere en wijze ziel...

Monique en Jacado

Klik hier voor meer artikelen en video's over Jacado