Orchidee

Geboren : 1-8-1995 -15-9-2011 †
Afstamming : Volbloed Arabier  
Geslacht : Merrie
Op 6- jarige leeftijd met pensioen wegens diagnose hoefkatrol aan beide voorbenen en artrose achter.


orchidee1 c  orchidee2 c  orchidee3 c  orchidee4 c 

Orchidee is op jonge leeftijd al behoorlijk lichamelijk in de problemen gekomen als gevolg van een verkeerde belasting van het lichaam. Op 6-jarige leeftijd kreeg ze de diagnose hoefkatrolontsteking aan beide voorbenen en achter artrose. Hierdoor is ze op die leeftijd met vervroegd pensioen gegaan en heeft enkele jaren heerlijk gemoederd. Orchidee heeft in totaal 3 veulens gehad. Ze heeft een schitterende tijd gehad bij geweldige mensen in België, maar moest daar op den duur weer weg.

Via een vriendin is ze uiteindelijk  bij mij terecht gekomen en ben ik haar gaan trainen volgens de principes van de Atletisch Rijkunst. Dit pakte goed uit voor Orchidee en van kreupelheid of onregelmatigheid was totaal geen sprake meer. Samen met Jacado was ze lichamelijk het meest gecompliceerde paard wat ik tot nog toe heb getraind, ze had lichamelijk alles tegen zich. Haar bouw, haar gangen en haar vroegtijdige slijtage. Ondanks dat en dankzij haar geweldige karakter heeft ze het uiteindelijk redelijk ver geschopt. Ik ben met haar belandt in fase 3. Ze kon de piaffe en levade aan de hand. Ze kon alle zijgangen in stap, draf en galop zowel rijdend als aan de hand. Onder het zadel trainde we al richting een arbeidspirouette. Voordat zij ziek werd, heb ik 1 keer een ¾ pirouette in galop met haar gereden. Een geweldig gevoel om te ervaren, met een dier wat eigenlijk alle schijn tegen heeft.

jhhjjhHelaas was Orchidee haar gezondheid niet zo sterk als haar karakter. In maart 2011 is er bij haar een kwaadaardige melanoom operatief verwijderd, die uit haar staartwortel groeide. Op hoop van zegen dat er geen uitzaaiingen zouden zijn...

Enkele maanden ging het goed, maar helaas ontdekte ik in augustus 2011 meerdere uitzaaiingen en ging het vanaf dat moment sterk bergafwaarts met haar gezondheid. Op het moment dat zij op een ochtend plotseling verlamd was geraakt aan haar linker gezichtshelft en dit ook niet herstelde, heb ik de knoop door gehakt om haar in te laten slapen. Ze zou vanaf dat moment alleen maar slechter gaan worden en ik wilde niet dat ze een lijdensweg moest ondergaan. Op 15 september 2011 is zij heel vredig ingeslapen.

Orchidee zal voor altijd een heel speciaal plekje in mijn hart houden. Ik heb ontzettend veel van haar geleerd en daarvoor ben ik haar enorm dankbaar!

R.I.P. Lieve Odees...