Apple (Lisa)

Geboren : 1-4-2005
Afstamming : Gribaldi x Rohdiamant
Geslacht : Merrie
Op 3-jarige leeftijd diagnose hoefkatrolRugproblemen. Atactisch.


lisa1 c  lisa2 c  lisa3 c  lisa4 c 

Lisa is mij geschonken nadat bij haar als 3-jarig paard de diagnose hoefkatrolontsteking werd vastgesteld. Ze was nog nooit bereden en slechts een paar keer gelongeerd. Al na enkele keren longeren werd zij onregelmatig. Op de foto is toen bij haar de diagnose hoefkatrolontsteking aan het linkervoorbeen vastgesteld.

Het probleem bij haar was echter niet zozeer alleen de hoefkatrol, maar het lag allemaal veel complexer. Lisa bleek al bij de geboorte veel moeite te hebben gehad om te gaan staan. Dit heeft heel lang geduurd. Ze zijn niet bij de bevalling geweest, maar daar is vermoedelijk al wat misgegaan. Verder is zij in de eerste 3 jaar van haar leven heel vaak gevallen. Dit heeft voor veel blokkades in haar lichaam gezorgd. Ook waren er behoorlijk wat spieren beschadigd/ uitgescheurd/ ontstoken door de valpartijen. Als je haar als 3-jarige zag lopen, dan leek ze op een paard van 25 die zijn hele leven met een slofteugel is gereden, met zijn kin op zijn borst. Ze leek alles behalve een jeugdig paard wat in de bloei van haar leven was.

Hier had Lisa dusdanig last van dat zij van een lief, aanhankelijk paard veranderde in een agressieve merrie die elk contact met de mens afweerde. Pas toen zij enkele keren behandeld was door een osteopaat en een sportmasseur kwam de oude Lisa weer naar boven.

Vanaf dat moment ben ik begonnen met haar te trainen aan de longe en middels werk aan de hand. Ze kon aan de hand alle zijgangen in stap en draf. Mede door haar ataxie en haar lichamelijk moeilijke start, heeft het een behoorlijke tijd gekost voordat de fundering stevig genoeg was en zij er klaar voor was om bereden te worden. Ze is een ontzettend lief, trouw en zeer gevoelig paard. Het was geweldig om met haar te werken. Ze is heel intelligent en werkwillig.

In november 2011 kreeg ik een aanbod wat ik in het belang van Lisa eigenlijk niet kon weigeren. Er waren mensen op mijn pad gekomen die op natuurlijke wijze fokken met paarden. Lisa was een moeder in hart en nieren en ik wist heel zeker dat dit leven voor haar geweldig zou zijn en het haar heel gelukkig zou maken. Het voelde egoistisch om haar deze kans niet te gunnen. Het trainen wat ik met haar deed was voor mij ontzettend waardevol en leerzaam vanwege haar gecompliceerde lijf. Daarentegen was het voor haar niet gemakkelijk en zat haar lichaam haar vaak in de weg. 

Ondanks dat dit besluit mij heel zwaar viel, wist ik diep in mijn hart dat dit voor Lisa het allerbeste was en ik gunde haar dat.

Apple3

Haar eerste veulen is geboren in november 2012. Een prachtige merrie genaamd Dancer. Helaas konden Lisa en Dancer door omstandigheden niet bij die mensen in Frankrijk blijven. De afspraak is altijd geweest dat ze dan naar ons terug mocht komen om te voorkomen dat ze in een bepaald circuit terecht zou komen Op 14 april 2013 zijn Lisa en Dancer gearriveerd.

Ze was een geweldige moeder en geniet er zichtbaar van.  

 

 

Helaas heeft Lisa niet oud mogen worden bij ons. In november 2014 is zij na een zeer heftige koliekaanval ingeslapen omdat ze niet meer te redden was. Vreselijk was het en het verdriet was intens. Daarentegen heb ik het mooiste aandenken aan haar wat ik me maar kan voorstellen en dat is haar geweldige dochter!

Apple

Lisa was een heel bijzonder paard. Ze was er echt een uit duizenden. Zoals zij, zijn er niet veel. Een hele unieke ziel en op een bepaalde manier zo gevoelig, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Ze heeft me zoveel geleerd over mezelf en de training, wat maakt dat ik soortgelijke paarden als haar beter kan begeleiden.

R.I.P. prachtige, lieve Lisa!

Meer artikelen en video's over Lisa klik hier.