Ally en Naomi

Naomi wilde Ally graag een goede basis meegeven en heeft haar volgens de principes van de Atletische Rijkunst beleerd. Door eerst vanaf de grond te trainen hebben we gewerkt aan een goede verstandhouding en fundering.

Enkele jaren geleden kreeg ik een boek over de klassieke dressuur. Ik had al redelijk wat boeken verslonden over natural horsemanship. Ik vond de manier van omgaan met paarden erg prettig al miste ik een manier waarop ik dit kon vertalen naar het rijden. Door het boek over de klassieke dressuur zijn lichtjes gaan branden. Ik ben meer en meer gaan uitzoeken en proberen. Ook heb ik verschillende evenementen, clinics en stallen bezocht. Ik heb er niet lang over na moeten denken, dit paste zeer goed bij mij en als ik ooit een paard zou kopen zou ik absoluut op deze manier willen rijden.

Binnen de klassieke dressuur zijn ontzettend veel verschillende stromingen. En ik vond de theorie vaak erg goed maar als ik dan keek naar de praktijk merkte ik dat wat er verteld werd niet zoals beschreven werd uitgevoerd. In maart 2008 was het zo ver! Ik had keihard gewerkt en kon een paard kopen en onderhouden. Ik was door het dolle heen en kon het bijna niet geloven. Het paard wat ik heb gekocht was bijna 3 toen ze bij me kwam. Ze kende nog helemaal niets en ze zag er niet uit! Ze was moeilijk mee te nemen aan het halster en je kon merken dat ze redelijk hard behandeld was als ze überhaupt in handen kwam.

Ik had geen haast want Ally, mijn paard, was nog lang niet klaar om bereden te worden. Dus ik heb heel internet afgespeurd en verschillende mensen zijn langs geweest voor een proefles, vanaf de grond. Het is voor mij heel belangrijk geweest om het paard goed voor te bereiden alvorens je er op stapt. Waarom een paard overvallen als je het goed kan voorbereiden? Na verschillende instructeurs te hebben geprobeerd vond ik maar niet waar ik naar opzoek was. Iemand die helder uitleg gaf, rekening hield met Ally en iemand die precies wist waarom je een bepaalde oefening doet of op een bepaalde manier oplost.

De lessen kwamen toen op een laag pitje en ben vooral aan de band tussen mij en Ally gaan werken. We kwamen steeds dichter naar elkaar toe en hebben veel beleefd in een korte tijd. Ik zag hoe Ally opknapte en ze beter in haar velletje kwam te zitten. Dit deed me erg goed. Een vriendin van mij was ook al een hele tijd op zoek naar een goede instructeur omdat ze al tegen flink wat problemen aan was gelopen. We besloten onze krachten te bundelen en opzoek te gaan naar een geschikt persoon.

Zo kwamen wij op de site van Monique. Ik wou graag meer doen met Ally omdat ze hier duidelijk aan toe was. Ik heb contact opgenomen met Monique en het eerste telefoongesprek was direct heel aangenaam. Ik zocht iemand die mij kon begeleiden in de opleiding van mijn paard. Iemand met verstand van zaken en een heldere uitleg. Door de lessen van Monique ben ik me nog meer gaan beseffen hoe belangrijk het is om een paard goed voor te bereiden. En buiten dat werkt deze manier van training ook preventief. Ik kan met deze methode verkomen dat ik over twee jaar met een paard zit die helemaal vast zit in haar lichaam en kreupelheden begint te vertonen.

Bij Ally merk ik heel erg hoe belangrijk het is om goed recht te richten. Ally kan nu (bijna vier jaar) nog niet correct in lengtebuiging aan de enkele longe lopen. Ze maakt dan "draf-huppeltjes". Het huppen aan de enkele longe komt doordat ze niet buigt en daardoor meer gewicht op één voorbeen plaats. Hierdoor ontstaat er spanning in de rug en dat resulteert in een hupje met aandraven. Aan de dubbele longe heeft ze, als ik haar goed recht kan houden, nergens last van. Ally is een gevoelig paard. Niet alleen sensibel voor haar omgeving, maar ook lichamelijk. Dit had ik al eerder gemerkt door een fout van een hoefsmid en een wat te krap zadel. Ze reageert hier erg heftig op.

Als ik Ally niet correct recht zou richten denk ik dat ze een erg moeilijk paard onder het zadel zal worden. Ik ben ontzettend blij met Monique als instructrice! Ik ben erg benieuwd hoe de training van Ally verder zal verlopen. Ik rij sinds kort los en we hebben ook gedraafd. Galop wachten we nog even mee omdat ze nog niet voldoende in balans is en moet wennen aan het ruiter gewicht. Tot nu toe gaat het super en laat ze zich al een beetje verticaal rechtrichten onder het zadel. We nemen de tijd en zullen kijken hoe het over een half jaar zal gaan! Ik vind het leuk om te zien hoe ver ik kan komen met Ally en helemaal met deze methode. Ik hoop ook met Ally op wedstrijden te starten en te laten zien dat je ook op deze manier een super dressuurproef neer kan zetten! Hopelijk zal dit de ogen van mensen openen en kunnen we gezond discussiëren over de opleiding van een paard. Waarin een rechte basis een grote rol speelt!

Ben super trots op mijn merrie en enorm blij met Monique als instructrice!

Naomi en Ally!

ally