Ervaring Marina en Levi:

Ik heb Marina gevraagd of zij een stukje wilde schrijven over haar bijrijd paard Levi. Deze enorme lieve goedzak had tijdens de training veel moeite met zijn lijf en alles werd al snel een 'struggle'.
Zij zijn een heel mooi voorbeeld hoe snel een paard zich kan gaan ontwikkelen als de training beter aansluit bij de mentale en fysieke mogelijkheden van het paard.

Veel mensen ervaren een groot paard als lastiger om 'bij elkaar te rijden' omdat de bovenlijn zo'n eind is. Je ziet vaak bij deze paarden de valkuilen van het rijden sneller naar voren komen. Bij deze paarden is het extra belangrijk dat de gehele bovenlijn meedoet en zich kan loslaten en ontspannen. Basis, basis en nog eens basis!!

Net als menig paard is correct gebruik van de buikspieren en de onderrug noodzakelijk, maar tegelijkertijd voor veel ruiters een moeilijk te bereiken gebied. Bij Levi werden de verschillen direct zichtbaar op het moment dat zijn bovenlijn zich begon te ontspannen en hij daadwerkelijk kon gaan swingen in zijn lijf! Echt een genot om naar te kijken en ik kan jullie verklappen, dat went nooit!!! Ik blijft het een magisch moment vinden.
Haar laatste zin vind ik een hele typische. Die hoor ik heel vaak en ik herken mezelf er ook in. T.o.v. hoe ik vroeger heb leren rijden. En dat is zo'n belangrijk stukje!

Geen strijd, maar samenwerken!!!

Hieronder het verhaal van Marina zelf.
marina

Twee jaar geleden is Levi bij mij gekomen omdat ik op mijn eigen merrie niet meer kon rijden. Levi is van mijn buurvrouw en ik had al een een aantal keer op hem gereden. Hij is erg lief maar ook een beetje onhandig. Met zijn 1 meter 80 heeft hij niet het meest atletische lichaam en aangezien ik ook niet zo groot ben was het best lastig om hem te rijden. Hij doet altijd erg zijn best maar liet ook aan alle kanten blijken dat het rijden hem veel moeite kostte. In de winter was hij erg afgevallen en toen hebben we besloten om hem volledig na te kijken. Hij had gelukkig niks ernstigs en niks wat niet op te lossen was met de nodige hulp. Omdat ik tijdens het rijden het gevoel had dat ik niet op de goede manier met hem bezig was ben ik wat rond gaan kijken op internet en kwam daar Monique tegen. Meteen een afspraak gemaakt voor een les en dat was echt heel leuk. We hebben eerst wat grondwerk gedaan en vervolgens ook nog even gereden. Levi begreep alles meteen (iets wat ik nog nooit eerder bij hem had meegemaakt) en hij deed super zijn best. Ook had ik zelf het gevoel dat ik precies wist wat ik moest doen. We hebben het nodige huiswerk gekregen en daar konden we prima mee uit de voeten. Elke keer werd hij beter en sterker in zijn lijf. Bij de tweede les konden we meteen weer nieuwe dingen proberen en ook dit pakte hij meteen goed op.

Toen de osteopaat voor de tweede keer langs kwam vond ze dat hij er geweldig goed uit zag. Hij zag er veel gespierder uit en gebruikte zijn lijf ook een stuk beter. Een groter compliment konden we niet krijgen!

Het is nu echt genieten om hem te rijden, geen strijd maar echt samenwerken!