Ursul en Christine

ursul1
Ik wil je graag kennis laten maken met Christine en haar leuke ruin Ursul. Zij zijn kort geleden begonnen met lessen bij mij. Eerst vanaf de grond en daarna ook onder het zadel. Hoewel er geen sprake was van ernstige problemen, gaf het Christine nooit een fijn en voldaan gevoel haar paard 'onder druk' te moeten rijden. Hierdoor verloor zij volledig het plezier in het rijden en dacht er zelfs aan haar grote passie op te geven omdat het niet goed voelde. Voor haarzelf niet, maar ook naar haar paard toe niet.

Tijdens het longeren en het werk aan de hand had ik al kunnen zien dat Ursul fysiek geen grote problemen heeft en gewoon net als elk paard een beetje scheef is. Christine zorgt ervoor dat Ursul lichamelijk goed onderhouden word zodat er geen grote problemen kunnen ontstaan. Zo word Ursul regelmatig behandeld door Yvonne Sidorak van Multi Souplesse (www.multisouplesse.com). En door Anneke de Winne van de Zonneschakel (www.zonneschakel.nl).

Je zou dan denken, een paard wat fysiek goed in elkaar steekt moet toch gemakkelijk kunnen ontspannen. En juist net daar zat het probleem. Door ervoor te zorgen dat Ursul recht werd in zijn lichaam en met name de lange rugspier beide kanten even los en soepel te maken, ontstaat er vanzelf een ontspannen en nageeflijk paard. De omgekeerde wereld. Niet eerst het hoofd omlaag rijden, alvorens er gelijke spierspanning is in de rug. Het paard zal daar namelijk altijd op reageren door zichzelf aan te spannen o.a. omdat het verticale evenwicht zich verplaatst.

ursul en christineIk ben met deze combinatie, net als bij iedereen, begonnen bij het begin. Een recht en ontspannen paard. Daarin op zoek naar de maximale lengte en ontspanning in het lichaam. Pas als een paard zich volledig kan ontspannen en loslaten, gaan we een stapje verder.

christine en ursulursul en christine

Je kan hieronder een video bekijken met enkele fragmenten uit de 3e les onder het zadel. Ook komt Christine zelf aan het woord en doet haar verhaal.