Kissing spines

voor bewijs dat kissing spines kan verbeteren door deze manier van training klik hier

Ik zal beginnen met uit te leggen wat kissing spines betekend en wat het precies inhoudt. Vervolgens zal ik nader toelichten wat het verband is tussen kissing spines, de natuurlijke scheefheid en verkeerd ruggebruik.

► Kissing spines betekend letterlijk 'kussende wervels'. Daarmee wordt bedoelt dat 2 of meer wervels elkaar aanraken/kussen.

Kissing spines is een aandoening aan de rug van het paard, waarbij 2 doornuitsteeksels tegen elkaar aan 'botsen'. Normaal gesproken zit tussen 2 doornuitsteeksels een kleine ruimte, zodat de wervels onderling vrij van elkaar kunnen bewegen.

Op het moment dat deze doornuitsteeksels tegen elkaar botsen, ontstaat er een beschadiging van het botvlies. Dit is uiteraard erg pijnlijk voor het paard en veel paarden geven hier dan ook heftige reacties op. Dit kan variëren van problemen bij het opzadelen/ opstappen, verzet bij het rijden, tot aan kreupelheid/onregelmatigheid.

Een kissing spine is alleen te diagnosticeren d.m.v. een röntgenfoto.

 KS1
Kissing spines wordt veroorzaakt door een verkeerd gebruik van de rug van het paard. Een belangrijke rol hierin speelt de natuurlijke scheefheid en de werking van de lange rugspier.

KS2   KS3

  
De ongelijke bespiering zorgt ervoor dat het paard altijd 1 kant van zijn lichaam meer aanspant. De spieren aan die kant zijn kort, sterk en stijf. Aan deze kant zal het risico op kissing spines extra groot zijn, omdat de strakke spieren de wervels tegen elkaar aan brengen.


KS4Deze ongelijke bespiering zorgt ervoor dat het paard een holle en een bolle zijde heeft en dit maakt dat het verticale evenwicht verschuift. Het paard komt letterlijk een beetje scheef t.o.v. de grond. Als gevolg hiervan zal hij zichzelf aan moeten spannen om overeind te blijven, doet hij dit niet, dan valt hij letterlijk om. De spier die het paard met name aanspant is zijn lange rugspier.

KS5De lange rugspier loopt bij een paard vanaf de halswervels tot aan het heiligbeen en het darmbeen. Deze spier is een van de sterkste en belangrijkste bewegingsspieren in het paardenlichaam. Bij verkeerd gebruik ervan kan deze spier voor veel rugklachten zorgen. Iets waar helaas ook menig paard vandaag de dag mee te maken krijgt.

Wat de gevolgen zijn van het aanspannen van de lange rugspier laat deze afbeelding zien. De gespannen lange rugspier brengt de ruggenwervels dichter naar elkaar toe en de rug beweegt zich vooral neerwaarts, waardoor de wervels elkaar steeds aanraken. Dit geeft irritatie en schade aan het botvlies.

 KS6
Door te werken aan de ongelijke bespiering, zal het paard geen holle of bolle zijde meer hebben en komt verticaal recht t.o.v. de grond. Op dat moment zal het paard zijn lange rugspier ontspannen, zijn buikspieren sluiten en de voorwaarts neerwaartse tendens bereiken. De wervels kunnen zich dan vrij bewegen.

Er ontstaat ruimte tussen de wervels, waardoor deze flexibel kunnen zijn. Het paard kantelt zijn bekken en de achterhand kan ondertreden. Het paard draagt zijn ruiter met de buikspieren.

KS7

Als een paard de lange rugspier ontspant, dan sluit hij zijn buikspieren en brengt hiermee de wervelkolom omhoog. Deze komt dan bol te staan. Hierdoor wordt de ruimte tussen de doornuitsteeksels vergroot.

KS8

Veroorzaker van kissing spines is dus de natuurlijke scheefheid, de ongelijke bespiering die dit met zich meebrengt en hierdoor het verschuiven van het verticale evenwicht waardoor het paard zijn lange rugspier niet kan ontspannen. Deze zorgt er dan vervolgens voor dat de wervels tegen elkaar aan komen te liggen. Wanneer dit langdurig gebeurt, kan er dus beschadiging optreden aan het botvlies en dat veroorzaakt de pijn bij het paard. Meestel beginnen de problemen aan de kant waar de spieren korter, sterker en stijver zijn, de holle zijde van het paard. Deze spieren trekken de wervels meer naar elkaar toe. Door deze spieren langer en soepeler te maken ontstaat er meer ruimte tussen de wervels.

Bij paarden met kissing spines is het extra belangrijk om een correcte ontspanning in de rug te krijgen. Het leren werken in de juiste voorwaarts neerwaartse tendens, vanuit ontspanning in de rug de hand laten opzoeken en volgen. (en dus niet het naar beneden vragen/trekken van hoofd en hals) zorgt voor correct ruggebruik. Daarnaast is het ontwikkelen van symmetrie in de bespiering een must om eenzijdige overbelasting te voorkomen. De lange rugspier heeft door de natuurlijke scheefheid een ongelijke spierspanning, waardoor er een holle en bolle zijde word gecreeerd. Door te werken aan de gelijke spierspanning en de symmetrie in de lange rugspier kun je reeds veel verlichting bezorgen bij een paard met kissing spines. Na de basis (fase 1) zal door het lichaam verder te ontwikkelen (fase 2 en 3) de symmetrie verder toenemen en de fundering van het lichaam zich verder vormen. Hierdoor word de 'zwakke plek' ontzien.

lange rugspierrechtsgebogenpaardWat absoluut ondersteunend kan werken bij kissing spines is het paard te laten behandelen door een osteopaat en door iemand van de Jack Meagher methode.
Wanneer de symptomen namelijk tot uiting komen is het probleem al in een vergevorderd stadium. Het paard is in eerste instantie begonnen met zijn lichaam te compenseren, om toch zijn ruiter tegemoet te komen. Sommige paarden gaan hier heel erg ver in. Door het paard te laten behandelen worden eventuele blokkades opgelost en komt het lichaam weer in balans. Van daaruit kan een start gemaakt worden met het symmetrisch maken van het paard, zodat hij fysiek steeds sterker en soepeler word. Het werken met zijgangen speelt hierin een grote rol omdat zij elk een stukje van de natuurlijke scheefheid kunnen oplossen.

           KS9

Om een idee te krijgen welke stappen je hiervoor kunt nemen kun je de 3 fasen van de Atletische Rijkunst bekijken. Door het doorlopen van deze fases wordt het paard symmetrisch in zijn lichaam en bereikt het juiste verticale en horizontale evenwicht.

Heb je een paard met kissing spines? Geef de moed dan nog niet op. Er bestaat een hele grote kans dat je paard nog jarenlang met plezier gereden kan worden, mits hij leert zijn lichaam op een verantwoorde manier te gebruiken.

Heb je n.a.v. het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact met mij op.

Lees hier het verhaal van Adagio. Hij was heftig in het verzet en bij nader onderzoek beek hij kissing spines te hebben.

Lees hier het verhaal van Amoure, een jonge ruin met de diagnose kissing spines.

Klik hier om het verhaal van Damiro te volgen. Een paard met de diagnose kissing spines. In het medische circuit was hij uitbehandeld en opgegeven. We volgen zijn revalidatie m.b.v. de training.

Klik hier om het verhaal van Amai te volgen. Hij heeft tevens de diagnose kissing spines gekregen.