Longeren aan de enkele en dubbele longe
‘Ik gebruik al sinds 2004 geen hulpteugels meer met longeren, simpelweg omdat ik geleerd heb wat ervoor nodig is voor het paard zelf om zich losgelaten en in verbinding om mij heen te bewegen’
Door hem de juiste tools aan te reiken en de fysieke mogelijkheden te creëren, ontstaat er een voorwaarts neerwaartse tendens vanuit het ontspannen en loslaten van de gehele bovenlijn van het paard. Prioriteit is dat het paard in staat is om de sterkste en belangrijkste bewegingsspier in het paardenlichaam los te laten, de lange rugspier Wanneer een paard laat zien dat het bereiken van deze tendens nog niet aanwezig is in zijn lichaam en geest, dan is dat waardevolle informatie. Het verteld namelijk waar de aandachtspunten voor dat moment nog liggen. Een paard wat vrij is van blokkades en spanningen zal altijd wanneer hij zijn lange rugspier kan ontspannen, de voorwaarts neerwaartse tendens bereiken. Andersom werkt dit principe dus ook. Wanneer een paard zijn lange rugspier (nog) niet kan ontspannen, dan zal automatisch zijn hoofd en hals omhoog komen, simpelweg omdat de lange rugspier vastzit aan de halswervels.
Een fundamenteel onderdeel van elke basisontwikkeling van een paard, is het longeren aan de enkele en de dubbele longe. Op het moment dat de balans, de communicatie en de verbinding zich op dezelfde lijn bevinden, kan een prachtig losgelaten paard zich in balans om je heen bewegen. Zonder hierbij te werken met de inwerking van een hulpteugel.
Het is soms keihard werken in het begin maar het moment dat alle puzzelstukjes samenkomen en het longeren écht een feestje begint te worden voor jou en je paard is gewoon magisch. Je krijgt er energie van om te genieten hoe je paard zich correct om je heen beweegt. Om vervolgens met steeds meer verfijning te kunnen communiceren en finetunen om je paard te ondersteunen en verder te ontwikkelen en uit te lijnen/balanceren…
![]() |
![]() |
Dat longeren veel toegevoegde waarde kan bieden als onderdeel van de mentale en fysieke welzijn van je paard is ondertussen voor de meeste mensen wel duidelijk. Wat je zoal kunt bereiken met longeren is hieronder te bekijken middels diverse video’s van verschillende paarden. Elke video bevat tevens informatie en inspiratie die je zelf kunt toepassen tijdens het longeren.
Ik begin met een video van Bart. Hij kwam in maart 2015 op een bijzondere manier ons leven binnen gewandeld. Bart had diverse lichamelijke uitdagingen. Met name zijn bekken en onderrug waren in een behoorlijk slechte staat. De sporen van zijn verleden in Spanje waren duidelijk zichbaar aan zijn manier van bewegen. Hij kon én durfde zichzelf absoluut niet te ontspannen en liep in een harnas wat ook nog eens behoorlijk a-symetrisch was. Hij was zo gespannen in zijn lichaam dat hij letterlijk zijn staart klemde tussen zijn benen. Er was zeker ook hulp van buitenaf nodig om zijn lichaam en geest stukje bij beetje vrij te maken van alle stress en spanning die het had opgelopen. Middels osteopathie, cranio sacraal en bioresonantie werd Bart geholpen om van binnenuit te herstellen en weer in balans te komen met zijn natuurlijke aard van zijn.
Daarnaast is onbelaste training dé manier om als onderdeel van de revalidatie je paard te helpen bij zijn herstel. Je ziet in deze video hoe effectief het longeren kan zijn om in een korte periode de eerste resultaten te boeken naar een gezonder en effectiever lichaamsgebruik. Voor het paard een verademing om te leren voelen!
Longeren werkt op deze manier helend voor lichaam EN geest! Ik heb menig paard weer zien gaan stralen en openen door correct te longeren. Ze voelen zich prettig en tevreden en ervaren hoe fijn bewegen (weer) kan zijn. Als je lijf in balans is en je lichaam stroomt dan is bewegen heerlijk! Zeker voor een paard, die immers ‘gemaakt’ is om te bewegen. They love it!
Wil je meer leren over dit principe? Dan zijn dit interessante artikelen en video’s voor je:
We beginnen met een video van de jonge haflinger hengst Ali. Een type karakter waarbij hetgeen je van hem vraagt ook daadwerkelijk goed moet voelen voor hem, anders sleurt hij je met alle gemak mee daar waar hij naar toe wenst te gaan (of gewoon weg van de situatie). In deze video leren we hem aan de enkele longe de hand te volgen zodat hij ook rechtuit kan gaan bewegen en verticaal zijn voorhand correct belast.
In september 2015 maakte ik samen met Bart 2 inspiratievideo’s voor tijdens het longeren aan een enkele lijn. Daarin tonen we een oefening om de kwaliteit van je stap-draf overgangen te verbeteren én een oefening die versterkend werkt voor de achterhand en bijdraagt aan meer draagkracht in galop. Zo voegen we spelenderwijs nieuwe elementen en oefeningen toe aan het longeren, zodat we steeds meer een verticale, laterale en horizontale continuïteit creëren in het lichaam.
Gun jij je paard ook zo’n heerlijk ontspannen gevoel tijdens het longeren? Dan zou je om te beginnen je paard kunnen leren hoe hij tijdens het longeren zijn voorhand gelijkmatig belast, ofwel het verticale evenwicht verbeteren/ herstellen. Om dit te bereiken hebben we schoudercontrole nodig.
Inspiratie hierbij nodig? De onderstaande video biedt je een uitdagende oefening om te testen hoe het gesteld is met de schoudercontrole (communicatie & balans) van jouw paard.
Schoudercontrole kun je niet genoeg op trainen en het is altijd zinvol om jezelf te blijven uitdagen om je paard op verschillende manieren steeds verder uit te lijnen.
Om die reden deel ik nóg een manier waarop je dit tijdens het longeren kunt aanbieden aan je paard.
In deze video zag je Winston samen met zijn eigenaresse Diana. Winston had in zijn jonge jaren al veel meegemaakt. Het vertrouwen in de mens en zichzelf was hierdoor behoorlijk aangetast. Voor hem is het heel belangrijk geweest om tijdens de training steeds de rust en zachtheid van zijn trainer te voelen, zodat hij zichzelf ook steeds meer kon gaan loslaten en ‘zachter’ maken. Hierdoor kon hij het verleden letterlijk laagje voor laagje loslaten en achter zich laten.
Wil je meer zien & lezen over Winston? Klik dan hier….
Het longeren met een dubbele longe wordt ingezet om gerichter te kunnen werken aan de gelijke aanleuning op beide lijnen. Hierdoor kan je voelen of het paard in staat is om beide kanten van zijn rug gelijkmatig te verlengen en stetchen.
Wist je al dat ongelijke aanleuning je ALLES verteld over de op dat moment aanwezige ONGELIJKE SPIERSPANNING in je paard? En dan met name de spierspanning van de lange rugspier. Iets waar we als ruiter ieder moment en altijd in het hier en nu alert op moeten zijn omdat bij ongelijke spierspanning het verticale evenwicht direct verschuift…
Herken je het gevoel van ongelijke aanleuning? Wil je er meer over leren en weten wat je er aan kunt doen? Vind dan hier de artikelen en video’s die je hierbij kunnen helpen.
De onderstaande video laat zien hoe je een paard heel fijn in een correcte ontspanning en aanleuning kunt longeren, zonder het paard vast te binden, maar door te kunnen blijven voelen en communiceren via de (dubbele) lijnen.
Dé uitgelezen manier om aan je eigen houding, zit en balans te werken is terwijl een ander het paard aan de longe begeleid. Op die manier kan jouw brein zich totaal focussen op één aspect wat je in jezelf zou willen aanspreken en verbeteren.
Iets wat áltijd aandacht blijft verdienen is je balans en de manier waarop je in staat bent het paard zijn bewegingen te volgen/ te absorberen.
In deze video geef ik je mijn favoriete oefening als het gaat om een ruiter leren voelen wanneer en hoe hij/zij in balans kan leren lichtrijden, zonder achter de beweging te geraken. Je leert exact hoe je kunt voelen of jouw zwaartepunt overeenkomt met het horizontale evenwicht van je paard op dat moment.
In mijn ogen zou iedere ruiter deze oefening vlekkeloos moeten kunnen uitvoeren. Zo niet, dan beperk je jezelf om te leren voelen wanneer jullie qua ritme en balans samen één zijn in draf… Voor je paard een heel groot voordeel!
Iets veranderen in ons eigen bewegingspatroon is alleen haalbaar wanneer we leren onze focus en mindset in de richting te brengen én te behouden van de verandering. Vind jij dit ook zo lastig? Gelukkig herkennen we dit allemaal. Het is mogelijk dit vermogen in jezelf aan te spreken en te ontwikkelen. Wanneer je hier gericht aandacht aan geeft zal je aanzienlijk verbeteren. Heb je een zetje in de goede richting nodig? Bekijk hieronder een fragment uit een les, waarbij we deze tools inzetten.
Longeren is niet alleen in te zetten als afwisseling en nuttige fysieke en mentale arbeid. Het is eveneens zeer waardevol als warming-up voor bijvoorbeeld het werk aan de hand of rijden. Met name voor paarden die nog mentaal en/of fysiek aan het revalideren zijn werkt het heel prettig om te starten met longeren alvorens verdere fysieke inspanning gevraagd wordt. In de onderstaande video geef ik je 3 oefeningen mee die je zou kunnen inzetten tijdens je warming-up aan de enkele longe. Ook in te zetten tijdens een dag hersteltraining, waarbij je het paard laagdrempelige arbeid aanbiedt zodat de spieren mooi los worden gemaakt en de doorbloeding goed op gang komt om de spieren te helpen bij hun herstel en opbouw.
Mijn eerste gróte leermeester op het gebied van fysieke mogelijkheden was Jacado. Hij overleed op 1 maart 2017 op 25-jarige leeftijd. Terwijl zijn leven volgens menig dierenarts rond zijn 10e levensjaar al voorbij was. Meerdere enrstige diagnoses werden gesteld (oa hoefkatrol aan beide voorbenen in de hoogste gradatie, artrose achter en ernstige rugproblemen) en het advies was dan ook om zijn leven te eindigen. Maar Jacado was zo jong nog lang niet klaar voor zijn einde, zijn ogen en hart vertelde iets anders.
Jacado heeft een hele grote steen bijgedragen aan het ontwikkelen van mijn methode. Hij leerde mij niet alleen te denken in mogelijkheden, hij creëerde ze ook daadwerkelijk! Zoveel kwartjes heeft hij laten landden bij me…Zoveel eye-openers…Zoveel liefde heeft hij gegeven aan mij en de wereld….
Dankzij zijn input kunnen nu andere paarden geholpen worden. Nog iedere dag voel ik mij dankbaar en bevoorrecht dat hij mijn leermeester mocht zijn!
Hij leerde mij al snel de toegevoegde waarde van het longeren. In de beginfase van zijn revalidatie liep Jacado nog kreupel in de wei (in draf). Zijn lichaam en zijn bewegingen veranderde door gerichte en bewuste oefeningen en training in te zetten. Je zag hem tijdens de training steeds eerder zuiver worden. Na enkele maanden training kon hij direct bij aanvang van de training zuiver draven. Longeren is tijdens dit gehele proces onmisbaar gebleken.
Ondertussen zijn er vele andere leermeesters op mijn pad bijgekomen, maar nog altijd blijf ik van mening dat Jacado voor mij een aantal fundamentele bouwstenen voor mijn methode heeft gelegd.
Was het altijd gemakkelijk? 100% niet…
Was het waardevol? 100.000% wel!
Iets met de weg ernaar toe die waardevoller is als het eindresultaat ????
Cavaletti training is absoluut leuk en nuttig om te doen en mag in mijn ogen veel meer worden ingezet als onderdeel van de training. Je kunt je paard hiermee heel veel variatie bieden en jouw trainerskills verder ontwikkelen. Kracht, balans, coordinatie, communicatie , souplesse, lenigheid, bewustwording, focus, allemaal facetten die worden aangestipt tijdens deze work-out. Onmisbaar als onderdeel van het atletisch ontwikkelen van jouw viervoeter.
Je hebt nu het een en ander kunnen lezen en bekijken met betrekking tot het longeren, zoals we dat in kunnen zetten als onderdeel van de training en revalidatie van paarden.
Ik wil je tot slot wijzen op de documentaire ‘When a horse says no’. Daarin volgen we een jonge talentvolle eventing combinatie waarbij sprake was van zeer ernstig staakgedrag. Subliem is hier 6 weken in training geweest en als onderdeel van de oplossing is zij veel gelongeerd. Het gehele revalidatie traject is gefilmd met een robotcamara, om zo een ieder die daarvoor open staat, mee te laten delen in de technieken en oplossingen die deze combinatie weer op de rit hebben geholpen.
In de documentaire komt ook het longeren aan bod. Heb je interesse in het kijken van deze documentaire? Bekijk alvast hieronder deel 1 en de previews en meldt jezelf aan als je meer wilt zien en ontvangen over deze revalidatietraining.