Damiro bij trainingsweekend

Afgelopen trainingsweekend waren ook Agnes en Damiro van de partij. Ze hebben dat weekend weer voor het eerst samen gereden. Agnes heeft de afgelopen maanden het e.e.a. ondernomen om Damiro mentaal en fysiek te onderteunen bij zijn revalidatie. Hieronder kun je lezen hoe het nu met hen gaat en wat Agnes hem te ondersteuning heeft geboden!

Het is inmiddels een half jaar geleden dat het filmpje van Damiro en de eerste pasjes onder het zadel online verscheen. In de tussen tijd is er heel veel veranderd en dat wil ik graag aan jullie vertellen. Vooral omdat ik hoop dat het voor iemand met een opgegeven paard weer een toekomst zou kunnen betekenen! 

Damiro heb ik gekregen omdat hij was opgegeven vanwege kissing spines. Op de vorige video zag je heel duidelijk dat Damiro best onzeker was bij het aandraven en iedere keer moest ik hem 'rechtop' houden om te voorkomen dat hij terug viel in stap. Omdat dit best moeilijk is en een oorzaak moest hebben, zijn we gaan kijken waarom Damiro zijn evenwicht tijdens een overgang naar draf snel verloor. Voor sommigen zal het misschien een beetje gek klinken, maar Symone Ottevangers heeft een aantal keren met Damiro gesproken (www.communiceren-met-dieren.nl). Het was heel verhelderend en ik was onder de indruk van de precisie waarmee hij gebeurtenissen uit het verleden kon omschrijven. Hij vertelde waar blokkades in zijn lichaam zaten, waar hij trauma's van heeft opgelopen, wat hem in disbalans bracht en vooral wat ik kon doen om hem te helpen. Het resulteerde in een ander zadel, een sport massage van Yvonne Sidorak (www.mulitsouplesse.com) en 2 behandelingen van osteopaat Luc Rateling. Op zijn advies moest de stand van zijn hoeven veranderen, omdat dit te veel spanning in het lichaam gaf door een verkeerd afrolpunt. Met een andere hoefstand en een tijdelijk afrol ijzer is alle spanning uit zijn rug en schouder gehaald. 

Al deze behandelingen hebben hun bijdrage eraan geleverd dat Damiro zijn lichaam een positieve ontwikkeling kon doormaken en hij zichtbaar is veranderd. Ook is Damiro mentaal geholpen middels een stukje cranio van Yvonne en de consulten met Symone. Oude ballast kon hij hierdoor loslaten.

Alle bovenstaande handelingen heeft best even tijd gekost en in die periode heb ik niet gereden. Ik moest 10 week wachten op het andere zadel en ook het veranderen van zijn hoefstand had even tijd nodig omdat hij zijn lichaam op een andere manier ging gebruiken. 

Toen Damiro er klaar voor was om er opnieuw op te stappen, heb ik dat samen met Monique gedaan tijdens het trainingsweekend afgelopen week. Tijdens dit weekend is het ontbrekende kwartje in de communicatie tussen Damiro en mij is dankzij Monique precies op de goeie plek gevallen. 

Het begon met het rijden, wat was ik zenuwachtig!! Zou het goed gaan, zou hij een bok geven, 'omvallen' bij aandraven, oftewel zou alle tijd en energie van de afgelopen tijd geholpen hebben ofniet. De eerste keer opstijgen ging goed, na een paar keer hangen, weer stoppen en belonen durfde ik het aan om te gaan zitten. Damiro vond het zelfs super leuk! De opluchting voor het eerste geslaagde stapje was groot en na een rondje stappen zijn we de volgende dag verder gegaan met de draf. Ik had me helemaal voorbereid op een bok of op terugvallen naar stap en de verbazing was ook super groot toen ik hem aanspoorde en hij rustig doordraafde en geen enkele keer haperde! Zo blij was ik!!

Met de tips van Monique is het heel makkelijk om hem nageeflijk te rijden en ligt de nadruk niet meer op: 'aan de teugel rijden', impuls of hoeken doorrijden omdat dit allemaal automatisch gaat als ik Damiro maar 'rechtop' kan houden. Ik kan het niet zo goed uitleggen, maar het voelt zo anders en zo ontspannen dat het heerlijk is om zo te rijden. Door hem vrij lang en laag los te rijden komt er extra ruimte tussen zijn wervels en dat is goed tegen de kissing spines

Het rijden ging goed, dat was echt een opluchting alleen Damiro is met zijn 1.76 m best groot en mijn 50 kg houdt hem echt niet tegen op een moment dat hij iets anders in z'n hoofd heeft. Stilstaan bij opstappen of opzadelen leek bijvoorbeeld een onmogelijke opgave. Ook gebeurde het dagelijks dat Damiro over me heen liep omdat hij iets eng vond, zenuwachtig was of gewoon even geen respect had. Ik was dan vooral bezig met opzij stappen, zorgen dat mijn tenen niet onder zijn hoeven terecht kwamen, halstertouw aantrekken en vooral vasthouden zodat hij er niet vandoor ging en als het emmertje vol was werd ik er super chagrijnig van.

Ik vertelde dit aan Monique en ze had er een hele simpele oefening voor. Ik nam een zweepje in m'n vrije hand en op het moment dat ik uitadem en stil ga staan verwacht ik van Damiro dat hij ook stil staat. Doet Damiro dit niet, dan zet ik een denkbeeldige lijn uit met mijn zweepje een halve meter voor Damiro, zodat ik hem dus niet raak. Dit was een herhaling van maximaal 3 keer en Damiro staat nu ieder gewenst moment stil, dat geeft zo'n opluchting en rust in de gewone dagelijkse dingen samen. Hij loopt niet meer door me heen, en ik ben niet meer bezig met mijn voeten onder die van hem vandaan te houden. Als hij zenuwachtig is herhalen we deze oefening een paar keer, zijn focus wordt direct weer op mij gericht en door het stilstaan geef ik hem wel de kans om te bekijken wat er aan de hand is. Damiro vindt het heerlijk om nu een leider te hebben en dat geeft hem heel veel rust. Stilstaan met opstappen, poetsen, opzadelen is nu geen enkel probleem meer! Wat was het een issue en wat bleek de oplossing simpel te zijn. 

Het trainingsweekend heeft mij heel veel openingen gegeven, Damiro en ik zijn eindelijk een echt team aan het worden en ik kijk er naar uit om nog veel meer te leren. Ik sta echt verbaasd van de hoeveelheid kennis en ervaring die Monique heeft en ik hoop dat ze die nog met veel mensen en paarden kan delen! Wat betreft Damiro heb ik echt mijn droompaard gevonden en door alles wat we van Monique leren hebben wij samen een toekomst gekregen waarin rijden en plezier maken voorop staat. En dat is voor mij een droom die uit komt….

Hieronder het filmpje van afgelopen trainingsweekend, waarin Agnes en Damiro weer de eerste momenten samen onder het zadel beleven en met ontspanning en plezier mogen samenwerken!