Een open kaak, must have voor een gezond paard!

Wil je leren zien wanneer een paard zich in een correcte ontspanning en nageeflijkheid voortbeweegt? Dan kun je door dit artikel te lezen je oog hiervoor weer een stukje meer gaan trainen. Ik ga je namelijk het belang van een ‘open kaak’ uitleggen. Wat dit betekend voor het paardenlichaam en vooral waarom het schadelijk is wanneer een paard structureel met te weinig ruimte in dit gebied wordt getraind.

De open kaak zorgt ervoor dat de halswervels zich vrij kunnen bewegen en niet beperkt worden in hun mogelijkheden. Het paard spant zijn bovenhalsspieren aan en ontspant zijn onderhals. Een aangespannen onderhals betekend per definitie gevolgen voor de beweeglijkheid van de halswervels.

Wanneer de halswervels niet los zijn en er op of om dit gebied te veel verkeerde spanning ontstaat, dan kan de energie vanuit de achterhand onmogelijk op een correcte wijze de ruiterhand bereiken. De achterhand heeft dan niet de mogelijkheid om een dusdanige inwerking op het lichaam te hebben, dat het paard er baat bij heeft.

Anatomisch is het zo bepaald dat het behouden van de juiste halslengte effect heeft op de mate waarop de achterbenen onder kunnen treden en naar voren kunnen reiken. Vuistregel hierbij is, hoe korter het paard in de hals, hoe langer het achterbeen.

Het filmpje hieronder van Bart geeft dit heel mooi weer tijdens het eten uit de voerbak.

Een ander veelzeggend voorbeeld hiervan is wanneer je een grand prix proef bekijkt van een paard die structureel te kort in zijn hals gereden wordt tijdens zijn training. Wanneer dit paard in een passage of piaffe over de middenlijn gaat en halt houdt bij x, dan is een indicatie in hoeverre het paard vanuit de achterhand daadwerkelijk ondertrad, de mate waarop hij verzameld stopt. Geregeld zie je paarden op het hoogste niveau vanuit een dergelijke oefening halthouden met een lang achterbeen. Dat wil zeggen geen ondertredend en dragend achterbeen, maar een lang en stuwend achterbeen.

Op het moment dat het paard tijdens een oefening daadwerkelijk een anatomische en biomechanische correcte inwerking van de achterhand heeft, door een ontspannen losgelaten rug met gesloten buikspieren en je laat hem op dat moment halthouden, dan staan de achterbenen onder de massa en is het paard in halt direct gesloten, ofwel verzameld.

De lengte in de hals is dus anatomisch gezien van zeer groot belang voor de mate waarop het paard kan ondertreden en dus correct kan inwerken met zijn achterbenen.

Maar waaraan kun je nou zien of een paard geen open kaak heeft of te kort is in zijn hals?

De afbeelding hieronder is hier een voorbeeld van. De blauwe lijn is een verticale lijn en de lijn waarop het neusbeen van het paard zich eigenlijk zou moeten bevinden. Zoals de rode lijn aangeeft loopt dit paard áchter deze loodlijn en is dus te kort in zijn hals. Het gevolg hiervan is o.a. ook dat het paard zijn oorspeekselklieren naar buiten worden gedrukt en onder spanning komen te staan.

klieren

Door na te streven het paard altijd met zijn neusje op de loodlijn te laten bewegen, behoudt je voldoende lengte in de hals, waardoor de wervels vrij kunnen bewegen en de energie vanuit de achterhand door het gehele lijf heen kan stromen en nergens wordt belemmerd door verkeerde spanning.

Daarnaast is dit noodzakelijk om een correcte stelling en hierdoor ook buiging te kunnen vragen van het paard. Wanneer het paard te kort is in zijn hals en geen open kaak heeft, zijn de wervels feitelijk geblokkeerd. Een goede stelling kan alleen ontstaan vanuit vrije en beweeglijke gewrichten.

Een ander belangrijk feit waar je als ruiter/ trainer absoluut rekening mee dient te houden is de leeftijd waarop de halswervels zich sluiten. De 1e halswervel is de atlas. De groeischijven van deze wervel sluit zich als allerlaatste. Op de onderstaande afbeelding kun je zien dat dit pas na het 8e levensjaar van een paard is.

groeischijven 2.0

De atlas is een zeer belangrijk gebied waar veel zenuwbanen lopen die informatie doorspelen aan de hersenen. Informatie die voor een paard van levensbelang kan zijn. Te veel druk of spanning in dit gebied door verkeerde nageeflijkheid is dan ook zonder meer schadelijk en kan grote gevolgen hebben voor het paardenlichaam.

Naamloosgggg

Heeft je paard moeite met het op de loodlijn lopen? Moeite met een correcte ontspanning en/of nageeflijkheid? Loopt je paard tegen de hand of juist áchter de teugel? Is er sprake van ongelijke aanleuning? Daar zijn oplossingen voor! Met gerichte oefeningen die je zowel vanaf de grond als onder het zadel kunt doen. Op mijn site staan hier vele voorbeelden van, zowel artikelen als video’s.

Wil je echter een stap voor stap handleiding hoe je dit kunt bewerkstelligen met je paard? Dan kan ik je het e-book Atletische Rijkunst fase 1 van harte aanbevelen. Daarin staat de complete basis uitgelegd. Van grondwerkoefeningen, vrijwerken, longeren aan de enkele en de dubbele longe, werk aan de hand en het rijden aan toe. Op dit moment loopt er een kortingsactie waarbij je maar liefst 10 euro korting krijgt op dit e-book. Meer informatie vind je via deze link.

http://www.atletischerijkunst.nl/informatie-e-book-fase-1.html