Correct ruggebruik als schokdemping voor het lichaam

Heb je wel eens in een auto gereden met slechte of kapotte schokdempers? De bewegingen zijn stugger, minder vloeiend en je lijf krijgt meer klappen om op te vangen. Het voelt onaangenaam. Daarnaast zal de auto sneller slijtage oplopen omdat de natuurlijke krachten sterker inwerken op alle onderdelen.

Schokdempers hebben dus een hele duidelijke functie. Ze vangen klappen op en zorgen voor een meer verende en soepelere beweging. Een beweging die als het ware meer afgerond word en niet adequaat en stug word beëindigd.

Je begrijpt hem waarschijnlijk al, er is een bruggetje naar de paarden als het gaat om schokdempers! Vandaag de dag zien we op grote schaal paarden met vroegtijdige slijtage aan o.a. het skelet. Onder deze groep vallen ook paarden die officieel nog niet eens zijn uitgegroeid. Dit is en blijft een schokkend gegeven, want dit heeft namelijk alles te maken met de manier waarop wij paarden huisvesten, laten opgroeien, voeding, leeftijd van beleren, hoeven en een hele bepalende factor, de manier van trainen.

In dit artikel wil ik in gaan op de natuurlijke schokdemping van het lichaam, namelijk de lange rugspier. De lange rugspier is de belangrijkste én de sterkste bewegingsspier in het paardenlichaam en hij loopt vanaf de halswervels tot aan het heiligbeen. Hij verbindt het hele paard met elkaar en staat in connectie met de gehele wervelkolom. Het aan- of ontspannen van deze spier heeft direct invloed op de manier van bewegen én daarmee ook de schokdemping van het lichaam.

lange rugspierrechtsgebogenpaardbbhhh

Daarbij kun je heel duidelijk zien en voelen dat hoe meer de lange rugspier zich ontspant, hoe grote de deining en vering in het lichaam is. In draf is dit heel simpel te ervaren omdat je dan letterlijk een groter zweefmoment krijgt en dat voel je terug in het lichtrijden en doorzitten. Dit voelt bij een ontspannen lange rugspier verend en vloeiend, je word gedragen. Bij een gespannen lange rugspier voelt de rug van je paard stug en hard aan. En dat geldt dus niet alleen voor de ruiter! Voor het paard voelt dat verschrikkelijk en bovendien is het schadelijk. Ik maak geregeld mee dat ruiters echt moeten wennen aan de manier van draven op het moment dat het paard leert zijn lange rugspier te ontspannen. Of dat ze het ineens veel moeilijker vinden om door te zitten omdat de bewegingen groter en vloeiender zijn. Dat dien je wel te kunnen absorberen in je eigen lijf.

Bij een dergelijke manier van bewegen mét een gespannen lange rugspier en dus zonder goede schokdemping, krijgt het skelet alle krachten die de natuur op het lichaam uitoefent veel harder te verduren. De gewrichten krijgen alle klappen voor hun kiezen. De natuurlijke krachten worden als het ware niet geremd en gestabiliseerd, waardoor er geen vloeiende/ verende beweging mogelijk is.

buikspierengeslotenrugontspannen

Stabiliteit en schokdemping zijn van zeer grote waarde om te voorkomen dat er een te grote trek- en of drukbelasting op pezen, spieren en kapsels van gewrichten word uitgeoefend. Hierdoor kunnen gemakkelijker overbelastings blessures ontstaan, maar op den duur zal het ook voor slijtage kunnen zorgen aan de gewrichten. Denk hierbij aan artrose.

Afgelopen zondag had ik een combinatie in de les die dit alles heel mooi letterlijk liet horen! Saskia galoppeerde met haar merrie Biscaya aan in galop. Bij deze gevoelige dame begint dit vaak met een gespannen galop en moeten we haar helpen om haar bovenlijn los te laten en te stretchen. Bij aanvang van de galop maakte deze sierlijke merrie gespannen galopsprongen, met haar rug strak, maar wel ‘in de krul’. Echter was deze ontspanning niet correct en dit was letterlijk terug te horen op de bodem. De strakke bodem van deze rijbak liet heel goed horen dat deze merrie ook strak stond, want je hoorde haar gewoon galopperen en afzetten. Als een elastiekje die op knappen staat. Na een paar voltes en wat oefeningen om haar te helpen in galop de bovenlijn los te laten, hoorde je haar niet meer galopperen! Hoe losser het paard, hoe beter de schokdemping, hoe zachter de landing en hoe beter de veerkracht in het lichaam! En dus hoe gezonder voor het paard! Jammer dat we dit niet op camera hebben, maar ik ga mijn best doen dit fenomeen nog eens op camera vast te leggen, want het is iets wat geregeld voorkomt.

Later diezelfde dag was ik aan het lesgeven in een andere bak met een andere combinatie. In diezelfde bak reed een meisje van een jaar of 10 met haar prachtige B- pony. Helaas werd het dier erg strak gereden en bij hem hoorde je ook het elastiekje strak staan en de benen ‘stampen’. Ondanks dit een klein pony’tje was, maakte hij dus flink wat kabaal! Terwijl een paard van 1.70 met goede schokdemping bijna niet te horen was (het paard uit de les).

Neem dit gewoon eens mee en ga goed om je heen kijken én vooral ook luisteren!

Als paardeneigenaar heb je tegenwoordig de luxe dat je via het internet veel kennis en inzicht op kunt doen en natuurlijk is dat soms ook lastig. Zoveel mensen, zoveel meningen. Waar het om gaat is dat jijzelf altijd eindverantwoordelijk bent voor de wijze waarop je je paard traint en de keuzes die je hierin maakt. Zoek daarom een instructeur die je hier op een eerlijke en correcte wijze bij kan helpen en ondersteunen. En niet eentje die je leert om het paard in een houding te forceren om een bepaald plaatje na te streven. Jij en je paard zijn degene die uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgen als door verkeerd lichaamsgebruik je paard in de problemen komt. Neem je verantwoordelijkheid, zorg voor voldoende kennis en inzicht zodat je zelf ook weet waar je voor kiest en waarom je een bepaalde weg naar Rome bewandeld.

Op deze website kun je veel informatie lezen over hoe je de lange rugspier en hiermee ook de buikspieren correct laat functioneren, zodat je paard beweegt met een goede schokdemping. Ook vind je diverse oefeningen die je hierbij kunnen ondersteunen. Heb je behoefte aan beeldmateriaal, neem dan een kijkje op het youtube kanaal van de Atletische Rijkunst en laat je op weg helpen in onze cinema!

https://www.atletischerijkunst.nl/atr-cinema.html