Hersteltraining aan de hand

Actief herstel werkt bevorderlijk voor het lichaam en is nodig om het lichaam de kans te geven te herstellen van trainingsprikkels. Wanneer dit niet gebeurt raakt het lichaam verder verzuurt en kan overbelast raken. Dit maakt een paard kwetsbaarder voor blessures. Actief herstel kan op heel veel verschillende manieren, aangepast aan het niveau van je paard. In deze video zie je een hersteltraining van Bart.

Daarbij start ik met de circulatie warming-up op de binnen hoefslag. Van daaruit werk ik zijn gehele lichaam los via het wisselen van renvers naar travers en andersom (komt binnenkort een video over online) Daarna werk ik nog wat verder in op de achterhand door Bart te vragen zijn gewrichten de buigen en van daaruit te zakken/ dalen. Hierdoor worden de spieren rondom de gewrichten sterker gemaakt en leert het paard zijn horizontale evenwicht te verplaatsen.

Deze training is een relatief korte sessie van ongeveer 25 a 30 minuten (incl warming-up en cooling- down). In dat tijdsbestek hebben we effectief en gericht aandacht gebracht naar bepaalde delen van het lichaam, zonder daarbij de grens op te zoeken of te verleggen. Hierdoor krijgt zijn lichaam de kans om te herstellen. De stap is een geweldige gang om actief herstel in uit te voeren en ik raad je zeker aan om gemiddeld 1 keer per week aan actieve hersteltraining in stap te doen!