Over Monique de Rijk

ban4

Ik ben Monique de Rijk. Trotse mama van 2 geweldige zoons, genaamd Sem (2008) en Mex (2012) die ik samen met mijn lieve man Marco op deze wereld heb mogen zetten. Daarnaast heb ik nog een derde kind en dat is de Atletische Rijkunst. Ik heb de Atletische Rijkunst ontwikkeld, gebasseerd op mijn werk als trainer en instructeur van paarden. Nadat ik met Jacado (medisch uitbehandeld en afgekeurd) had ontdekt wat er allemaal nog mogelijk was op het gebied van training om een paard mentaal en fysiek te revalideren, ontstond de wens om deze kennis en ervaring met andere mensen te delen en verder te ontwikkelen.

De eerste stap om dit te bereiken was het volgen van een opleiding in de Klassieke Rijkunst in 2006. Vervolgens heb ik mij verdiept in diverse Klassieke stromingen. Daarbij viel me op, dat ondanks veel mensen de term Klassieke Dressuur benoemde, de manier van trainen heel uiteenlopend was. Niet alles wat ik op mijn weg tegen kwam sloot aan bij mijn visie. Om die reden voelde het dan ook niet goed 'mijn' manier van werken te koppelen aan deze term.

Vanuit mijn brede ervaring met diverse trainingspaarden, paarden van klanten en mijn eigen paarden ontwikkelde ik mijn eigen methode. Daarbij staat steeds weer centraal wat de paarden mij geleerd hebben en nog steeds dagelijks bij brengen. Ik ging op zoek naar een passende term die uitstraalt waar ik voor sta. Geregeld spookte het woord 'atletisch' door mijn hoofd als ik voelde of zag dat een paard steeds beter in zijn lijf kwam te zitten, soepeler en mooier werd, meer begon te stralen en plezier had in zijn werk.

10271175 641634695917056 2148013808064192065 o

Toen ik op een dag de betekenis van het woord atletisch (soepel en krachtig, welgevormd, goed bespierd, correct gebouwd) opzocht was ik gelijk enthousiast. Dit was precies waar ik voor sta! Maar het gaat nog een stuk dieper dan dat...

Met de Atletische Rijkunst wil ik benadrukken een holistische benadering te hebben. Mijn specialiteit is de fysieke training van een paard, maar daarnaast dient ook de rest met elkaar in balans te zijn (o.a. huisvesting, voeding, harnachement, gebit, spieren, wervels, wormbestrijding, hoeven). Een (top)atleet richt zich immers ook niet alleen maar op de training, maar alles daar om heen moet met elkaar in balans zijn. Het is meer een soort lifestyle.

Echter niet alleen het paard moet in balans zijn. Om tot een harmonieus geheel te kunnen komen dient de ruiter/ trainer/ coach van het paard ook in balans te zijn met zichzelf en met het paard, zodat ze op één lijn komen te zitten. Paard en ruiter zijn immers één geheel. Jezelf bewust worden van je rol binnen dit geheel is een interessante uitdaging. We hebben (vaak) onbewust een veel grotere inwerking op het paard dan we meestal denken.

Ik wil mensen bewust maken van de manier waarop en hoe ze met hun paard kunnen (samen)werken. Door gericht te leren trainen, met de juiste focus, energie en mindset zijn paarden tot heel veel in staat. Zelfs voor paarden die reeds zijn 'opgegeven' is er nog hoop. Via de link ervaringen zijn diverse verhalen te lezen van paarden en ruiters die op mijn pad kwamen met problemen en die ik weer op weg heb mogen helpen.

dancer levade

Ik heb de Atletische Rijkunst onderverdeelt in 3 fasen. Hiermee wil ik mensen een gerichte manier van trainen meegeven die elke stap duidelijk kan onderbouwen vanuit theoretische kennis en gekoppeld aan de anatomie en de biomechanica van het paardenlichaam.

Doordat paarden van nature super gevoelige dieren zijn is mijn streven altijd meer met minder te bereiken. Ik wil bij ieder paard en ruiter die subtiliteit naar boven halen, zonder gebruik van hulpteugels e.d. Zelf train ik mijn paarden bitloos met een micklem multi bridle en dan de sidepull versie. Hiermee wil ik mensen laten ervaren dat nageeflijkheid iets is wat ontstaat vanuit het lichaam en niets te maken heeft met een bit.

Naamloos

Met deze site wil ik mensen graag vrijblijvend informeren, prikkelen of ergens bewust van maken. Ik heb diverse e-books geschreven, video's gemaakt en artikelen geplaatst die ondersteunen en/of onderbouwen waar de Atletische Rijkunst voor staat.

Heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding van mij, ik geef op verschillende plaatsen in het land privéles. Mail mij gerust voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..