De Atletische Rijkunst

De Atletische Rijkunst is een trainingsmethode gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect. Zowel ruiter als paard hebben plezier in het werk. Trainen op basis van gevoel met kennis van de anatomie en biomechanica van het paardenlichaam. Leren voelen hoe je een paard perfect verticaal en horizontaal in balans kunt brengen. Dit alles uitgaande van de natuurlijke scheefheid van het paard, met veel aandacht voor de houding, zit en balans van de ruiter.

 deATR1

Deze methode werkt preventief om fysieke problemen te voorkomen, maar ook oplossingsgericht. Rekeninghoudend met het feit dat ieder paard een individu is en bepaalde mogelijkheden of beperkingen heeft.

 

De Atletische Rijkunst biedt een oplossing voor een groot scala aan rijtechnische problemen

(veel spanning/ problemen met nageeflijkheid, niet recht zijn, ongelijke aanleuning, verkeerd aanspringen in galop, problemen met buiging, zijgangen gaan moeizaam, paard laat zich niet verzamelen, paard is te flegmatiek, onregelmatigheid of tactfouten, paard maakt 'hupjes' bij het aandraven, slecht aan de hulpen zijn, teugelkreupel, kantelen etc.).

De Atletische Rijkunst werkt tevens zeer effectief bij diverse psychische en/of fysieke problemen

(verzet, steigeren, bokken, veel schrikken/ er vandoor gaan, hoofdschudden, tandenknarsen, tong uitsteken, veel stress, rugproblemen, hoefkatrol, spat, kissing spines, artrose, ongelijke hoeven, scheefstand bekken, ongelijke bespiering, staart hangt scheef).

Door te werken aan de oorzaak van al deze problemen en niet te werken aan symptoombestrijding, word er effectief aan een definitieve oplossing gewerkt.

scheef en recht

Fysieke en psychische problemen worden in heel veel gevallen veroorzaakt door een verkeerde balans als gevolg van een niet symmetrisch paard. Ieder paard is van nature enigszins scheef en belast zijn lichaam niet gelijkmatig. Dit zorgt op den duur voor overbelasting van bepaalde spieren of zelfs slijtage aan de gewrichten. Dit kan voorkomen worden door een gedegen basis te leggen, als het ware een fundering. Als de fundering van een gebouw symmetrisch is, dan kan het een zware last zonder problemen aan omdat de druk gelijkmatig word verdeeld. Is de fundering niet goed gelegd, dan gaat het gebouw op den duur scheurtjes vertonen en ontstaat er uiteindelijk steeds meer schade tot het gebouw wellicht zelfs instort. Bij een paard werkt dit net zo. Is de fundering (de basis) niet goed, dan gaat het lichaam op den duur reageren en krijgt het paard last van overbelasting of slijtage.

Is er reeds schade aangericht, dan kan alsnog worden gewerkt aan het verstevigen van de fundering, zodat het lichaam gelijkmatig word belast en de overbelasting verdwijnt. Eventuele schade aan gewrichten kan niet meer weg gaan, maar de last die het gewricht te dragen krijgt waardoor hij vaak vroegtijdig is gaan slijten, kunnen we wel verminderen en hierdoor kan de pijn verdwijnen of sterk afnemen. 

De Atletische Rijkunst schenkt veel aandacht aan het hoe en waarom. Begrijpen hoe het paardenlichaam werkt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je op een verantwoorde manier traint, zodat je veel blessures kunt voorkomen en je een paard een lang, gelukkig en gezond leven kunt bieden. Je leert werken aan een stevige fundering. Dit alles zonder enige vorm van hulpteugels of dwang. Sterker nog, deze methode werkt ook prima voor ruiters die bitloos trainen.

                                                                                                                             bella1                           belladonnaamarins

Zelfs paarden die reeds medisch zijn uitbehandeld en afgekeurd kunnen verassend veel baat hebben bij deze manier van trainen. Lees hier enkele ervaringen van mensen die bij mij terecht zijn gekomen en die ik weer op weg heb mogen helpen.

Om de ruiter te helpen bij een logische en overzichtelijke manier van trainen, bestaat de Atletische Rijkunst uit 3 fasen. Elke fase bevat diverse oefeningen die gezamenlijk gaan over de verticale balans, het gymnastiseren en het horizontale evenwicht. Dit 'stappenplan' helpt jou als ruiter inzicht te krijgen in hoe je een paard volledig uitbalanceert en hoe je kunt werken aan een atletisch, recht, soepel, krachtig, buigzaam, zelfverzekerd en blij paard. Het allerbelangrijkste is leren aanvoelen wanneer welke oefening uit welke fase op dat moment nodig is om het paard verder te ontwikkelen. Je word letterlijk de personal fitness trainer van je paard en je leert hoe jullie stapje voor stapje steeds meer zullen samensmelten tot één geheel.