Hoe en Waarom?

Ieder paard belast van nature zijn lichaam ongelijkmatig. Wanneer we met ze gaan trainen en dit niet verhelpen kan dat op den duur zorgen voor slijtage, overbelasting, kreupelheid of verzet/ gedragsproblemen.

Door het paard de juiste oefeningen aan te bieden kunnen we zijn lichaam symmetrisch ontwikkelen en hierdoor leert het dier zijn lichaam gelijkmatig te belasten. Alleen op die manier kan een paard op een correcte manier zijn lichaam gebruiken voor wat wij mensen van hen vragen. Dit geldt voor elke discipline binnen de paardensport.

HoeWaarom2De Atletische Rijkunst gaat ervan uit dat ieder paard waar onnatuurlijke arbeid van wordt gevraagd bepaalde principes aanleert waardoor het dier op een verantwoorde manier zijn lichaam kan leren gebruiken en gezond kan houden. Door het paard de juiste training aan te bieden kunnen veel vormen van overbelasting en kreupelheden worden voorkomen. De Atletische Rijkunst heeft dus een preventieve werking. Echter werkt deze trainingsmethode ook oplossingsgericht en hebben paarden die reeds in de problemen zijn gekomen veel baat bij deze manier van trainen.

Er worden dagelijks paarden onterecht ingeslapen wegens lichamelijke/ gedragsproblemen . Zij zijn de dupe geworden van het samenwerken met de mens. De principes van de Atletische Rijkunst zorgen ervoor dat het paard juist baat heeft bij de training en vooral met plezier zijn werk kan doen, zonder enige vorm van dwang. Hulpteugels zijn dan ook uit den boze. Door met gevoel en verstand te leren rijden/ trainen is dat alles overbodig.            

        
rugspier tekening
Waarom de term Atletische Rijkunst?

De term is geïnspireerd van het woord Atletisch. Het woordenboek geeft de volgende beschrijving over deze term.

Atletisch: krachtig en soepel, sterk gebouwd en gespierd, welgevormd.

Deze woorden geven exact weer waar de Atletische Rijkunst voor staat.
Dit is wat we graag bij een paard willen bereiken. Het gaat alleen nog veel verder dan alleen dat. Menselijke atleten trainen hun lichaam om daarmee een topprestatie te kunnen leveren. Het komt echter niet alleen op training neer. Zij zullen hun hele leven erop inrichten. Het is meer een soort lifestyle. Met alleen training komen ze er niet.

Een atleet zal ook letten op zijn voeding. Moet psychisch goed in balans zijn. Laat zichzelf geregeld behandelen door bijv. een fysiotherapeut of osteopaat. Zal zorgen voor goed kwalitatief materiaal, bijv. schoenen. En ga zo maar door. Alles moet in balans zijn met elkaar. Het draait niet alleen om training.

Bij de Atletische Rijkunst werkt het net zo. Het gaat niet alleen om dat uurtje training op een dag. Er moet ook verder gekeken worden. Welzijn, voeding, zadel, hoofdstel, spieren, wervels, hoefverzorging, communicatie etc.

Ieder paardenlichaam kan, net als een mensenlichaam getraind worden tot een atletisch lijf (krachtig en soepel, sterk gebouwd en gespierd, welgevormd). Echter zal niet ieder paard kunnen meedraaien de topsport. Zo kan ook niet ieder mens de Olympische spelen bereiken. Voor mij ligt daar ook niet het doel. Waar voor mij de uitdaging ligt, is door middel van de training een paard steeds rechter, sterker en soepeler zien en voelen worden. Met als gevolg dat je paard steeds zwaardere oefeningen kan uitvoeren en de harmonie tussen trainer en paard zich blijft ontwikkelen, waardoor steeds meer met minder bereikt kan worden. De dressuur inzetten als fitnesstraining voor je paard en niet je paard inzetten om dressuur te kunnen beoefenen.

Hoe?
Een topatleet zal ervoor zorgen dat hij zijn lichaam symmetrisch traint anders liggen blessures op de loer. Bij de Atletische Rijkunst gaat het om precies hetzelfde.

De Atletische Rijkunst is opgedeeld in 3 fasen. Iedere fase is erop gericht de verticale balans bij het paard te herstellen, zodat het dier ook horizontaal in evenwicht kan komen. M.b.v. gymnastiserende oefeningen wordt het paard symmetrisch in zijn lichaam en kan hij deze gelijkmatig leren belasten. Deze 3 fasen zijn een goed doordacht, logisch opgebouwd (fitness)systeem voor je paard om jou als trainer gerichter en bewuster je paard te leren trainen.

Voor meer informatie over de 3 fasen klik hier.

Binnen de Atletische Rijkunst kan het paard op 6 verschillende manieren getraind worden:

  • vrijwerken/ grondwerkBart_C
  • aan de hand
  • werk aan de lange teugel
  • aan de dubbele longe
  • aan de enkele longe
  • onder het zadel