3 oefeningen om je zwaartepunt, balans en veerkracht in het zadel te verbeteren

28 maart 2025- Monique de Rijk

Niets is belangrijker dan structureel werken aan je eigen balans, souplesse en houding in het zadel.

 Zodra we op een paard stappen, is het de bedoeling om samen een nieuw geheel te vormen—een nieuwe eenheid die soepel en in harmonie beweegt. Dat kan alleen als zowel jij als je paard individueel stabiel in balans zijn en van daaruit steeds meer samensmelten tot één geheel.


Dit vraagt om een diepe afstemming met je eigen zwaartepunt én dat van je paard. Je moet de schwung en veerkracht van je paard vrij door je lichaam heen kunnen laten stromen zonder blokkades, terwijl je jezelf tegelijkertijd stabiel houdt.

Dat is geen gemakkelijke opdracht. Het vergt voortdurende aandacht en oefening om je gevoel, bewustzijn en rompstabiliteit hierin te verfijnen.


In deze video laat ik je drie oefeningen in draf zien die je helpen om je balans, zwaartepunt en rompstabiliteit te verbeteren.

Dankzij deze eenvoudige, maar effectieve oefeningen leer je je zwaartepunt beter af te stemmen op dat van je paard, waardoor jullie steeds meer één geheel vormen en effectiever samen bewegen.

Wil je aan je zit werken, maar voelt de beweging van je paard niet optimaal aan?

Grote kans dat spanning in de lange rugspier van je paard hiervan de oorzaak is. Werken aan je eigen zit en balans gaat het beste op een paard dat zijn lichaam correct gebruikt. De functie van de lange rugspier speelt hierbij een cruciale rol. Wil je weten of dit bij jullie de harmonie verstoort en hoe je dit kunt verbeteren, zodat jouw zit en balans ook vooruitgaan en jullie meer één geheel vormen?

Doe de GRATIS ANALYSE

Wil je weten of jouw paard zijn lange rugspier optimaal gebruikt tijdens de training? En ontdekken hoe het is als je paard vanzelf nageeft?


Kom er nu achter dankzij deze exclusieve, gratis analyse! Ontdek onder andere of je paard beweegt met de juiste schokdemping en ontvang oefeningen die een wereld van verschil opleveren in het lichaamsgebruik van je paard.