Het gewicht van de stelling
Bij paarden speelt het gewicht van de stelling – het gebruik van hoofd en hals als balansmechanisme – een cruciale rol in hun beweging en evenwicht. Net zoals mensen hun armen gebruiken om te balanceren, gebruiken paarden hun hoofd en hals om hun stabiliteit te behouden.
Het natuurlijke balansmechanisme
Het gewicht van de stelling helpt een paard om te voorkomen dat het omvalt door tegengas te geven tegen verticale disbalans. Dit mechanisme houdt het paard letterlijk op de been. Het paard past automatisch de stelling aan die nodig is om voldoende tegengas te geven tegen de natuurlijke wetten die het lichaam naar de grond toe trekken. Deze stelling alleen brengt het paard niet in verticale balans, maar voorkomt wel dat het paard omvalt.
Optimaliseren tijdens training
Tijdens de training kunnen we dit natuurlijke balansmechanisme benutten om het gewicht van het paard op een logische en eenvoudige manier te verplaatsen. Dit helpt het paard om zich in de juiste hoek ten opzichte van de grond te bewegen, wat de balans en effectiviteit van de beweging verbetert. Met het gewicht van de stelling kunnen we het verticale balanspunt precies in het midden van de boeg krijgen en zo de balans positief beïnvloeden.
De rol van de lange rugspier
Naast het gewicht van de stelling speelt de lange rugspier ook een belangrijke rol in het bieden van stabiliteit. Deze spier helpt tegen verticale disbalans en voorkomt ook dat het paard omvalt. Samen zorgen de stelling en de lange rugspier ervoor dat het paard overeind blijft in beweging.
Hoe werkt dit in de praktijk?
Zowel vanaf de grond als in het zadel kunnen we het natuurlijke balansmechanisme van paarden gebruiken om hen te helpen verticaal in balans te bewegen. Hierdoor verandert de hoek die het lichaam van het paard maakt ten opzichte van de grond. Paarden begrijpen deze techniek heel gemakkelijk omdat het logisch en herkenbaar voor ze is.
Het allerbelangrijkste is om te leren voelen welke stelling en hoeveel stelling je nodig hebt om het verticale balansballetje precies in het midden van de boeg te krijgen. In de onderstaande video laten we zien hoe dit in de praktijk werkt en hoe het de mate van ontspanning beïnvloedt.