Osteopathie, do's en dont's vóór en ná een behandeling
20 maart 2025 Monique de Rijk
Steeds meer mensen laten hun paard regelmatig behandelen door een osteopaat. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen – en niet alleen voor je paard, maar ook voor jezelf is het een waardevolle 'APK'.
Een osteopaat onderzoekt en behandelt het lichaam als één geheel, met de focus op het herstellen van bewegingsvrijheid en balans in weefsels, gewrichten en organen. Dit gebeurt met zachte manuele technieken.

Door je paard regelmatig te laten behandelen, krijg je een helder beeld van hoe het lichaam zich ontwikkelt, waar eventuele aandachtspunten liggen en hoe goed het paard zichzelf in balans kan houden. Dit geeft onder andere waardevolle inzichten in het effect van je training en of deze écht van toegevoegde waarde is. Daarnaast wil je in de gaten houden of en waar het paard blijft compenseren. De informatie die jou dit als eigenaar verschaft is belangrijk om de gezondheid van je paard goed in kaart te houden.
Voor paarden met een medische indicatie zijn dergelijke behandelingen zelfs noodzakelijk om de lichamelijke ontwikkeling en de gezondheid van je paard extra goed te monitoren.

Sommige osteopaten geven gerichte oefeningen en adviezen mee, terwijl anderen aanraden om het paard vooral een paar dagen volledige rust te geven. In deze post deel ik mijn ervaring en inzichten over wat fijn en belangrijk is voor je paard omtrent een behandeling.
Wat doe ik vóór een behandeling?
In de twee weken voorafgaand aan de behandeling geef ik geen intensieve trainingsprikkels. De focus ligt op rustige training vanaf de grond. Ik train in die twee weken hooguit één keer per week licht onder het zadel. Ik geef ruimte voor actief herstel: we blijven in beweging, maar houden het simpel en functioneel. Dit helpt het lichaam alvast in een meer ontspannen staat te komen.
De laatste twee dagen voor de behandeling longeer ik alleen in stap en een rustige draf, of ik doe wat eenvoudig werk aan de hand. Ik gebruik de ontspanningsoefening om extra releases en homeostase te bevorderen, zodat ook het zenuwstelsel optimaal voorbereid is op de behandeling.
Wat doe ik ná een behandeling?
De eerste drie tot vier dagen geef ik het paard volledige rust. Daarna begin ik met enkele korte, rustige sessies in stap vanaf de grond. De nadruk ligt op rechte lijnen met een volledig recht paard afgewisseld met binnen- en buitenstelling op de rechte lijn. Ik besteed ook na de behandeling extra aandacht aan de ontspanningsoefening. Ook zowel recht als in stelling. Vaak komt er in deze fase veel ontlading vrij. Dankzij deze oefeningen help je je paard om te wennen aan zijn 'nieuwe' lijf en overtollige spanningen en spierpijn te verzachten.
Vervolgens bouw ik de training langzaam weer op, waarbij ik eerst draf en galop toevoeg aan de longe.

Belangrijke aandachtspunten ná de behandeling van een osteopaat
- Bouw rustig op. Geef je paard de tijd om te wennen aan zijn ‘nieuwe’ lijf zonder meteen van alles te verwachten. Doe het fysiek en mentaal rustig aan.
- Wacht met rijden. Train je paard minimaal twee weken zonder ruitergewicht voordat je weer opstapt. Geef het lichaam eerst de kans om te herstellen en zich te settelen zonder ruiter.
- Heb geduld. Wil niet te snel en verwacht niet te veel.
Een osteopathische behandeling is een waardevolle ondersteuning voor de mentale en fysieke gezondheid van je paard, maar geen quick fix. Vaak verwachten we dat een paard direct fijner loopt na een behandeling, maar het tegendeel is meestal waar: het lichaam moet zich opnieuw settelen en vormen. Als je te snel weer invloed gaat uitoefenen, kan dit het lichaam juist overbelasten en tot nieuwe compensaties leiden.
Relax en neem de tijd—je paard zal er uiteindelijk het meeste baat bij hebben.

EquiFlow Inner Peace Technique
Dankzij deze techniek activeer je het zelfherstellend vermogen van je paard en help je overtollige spanning los te laten. De oefening bevordert homeostase en brengt diepe rust, ontspanning en herstel. Perfect om in de periode voor én na de behandeling extra in te zetten voor een zo optimaal mogelijk effect van de behandeling.